15 Mart 2015 Pazar

Confit nedir ? SOMON PİŞİRME YÖNTEMİ & HOLLANDAİSE SOUS

 Tamamen yağın içinde 50 derecede ve 1,5 saat fırında pişiyor. Yağda kızarır canım pişer mi?  diye düşünebilirsiniz. Ama evet pişiyor bu yönteme de “Confit” deniyor. Yağ israfı diye düşünenler de olabilir. Yağ yanmadığı sadece ısındığı için,cam  bir kavanoza konulup dolapta saklanabilir. Herhangi bir balık kızartması için ya da ton balığı salatası, hatta ton balıklı makarnada da  rahatlıkla kullanılabilir.

Hollandaise sosa gelirsek... Yumurta kokmayan bir sos. Somon ile  uyumu süper. 

MALZEMELER
4 adet somon dilimi
1 portakal  veya limon
2 dal taze adaçayı
500 ml Komili Çekirdeksiz Sıkma Zeytinyağı
Hollandaise sos için:
500 ml Komili 0,3 Zeytinyağı
7-8  tane karabiber
1 yemek kaşığı ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı sirke
2 yemek kaşığı su
2 yumurta sarısı
1/4 Tatlı kaşığı tuz
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Somonlar derin bir fırın kabına yerleştirilir. Portakal veya limon kabukları yuvarlak olarak dilimlenir ve  somonların arasına yerleştirilir. Çekirdeksiz Sıkma Zeytinyağı  somonların üzerini geçene kadar dökülür  ve 50 derecede ısıtılmış fırında 1,5 saat kadar pişirilir. 1,5 saat sonunda somonlar  süzdürülerek bir kaba alınır.
Hollandaise sos için;
Soğanı, biraz kırılmış taze karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte kaynatılır. (Karabiberi  bıcağın düz tarafıyla ezerek ya da havanda çok az döverek kırabilirsiniz) Tencere dibinde az sirke kaldığında ateş üstünden alınır bir süzgeç yardımıyla süzülür. Bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır. Sosu karıştıracağımız kapta bu tencereyenin üzerine oturtulur. İlk sıcaklığı geçen sirkenin içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarılarını eklenir. Çırpma teliyle dikkatlice ve devamlı çırpılır. Yumurta kabarmalı ve koyulaşmalıdır. Pişmemesine de dikkat edilmelidir. Kaynayan 5 – 6 dk çırpıldıktan sonra içine Komili 0,3′ü yavaş yavaş ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırıp çırpmaya devam edilir. Bu aşamada bazen sos kesilebilir. Yağ ilavesi ile çırpmayı  bırakmadan devam edilmelidir. Sos mayomez gibi kıvama geldiğinde ve koyulaştığında sıcak tencerenin üzerinden alınır.  1,5 saat fırında pişmiş somon bonfilelerin üzerine dökülerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder