6 Şubat 2015 Cuma

Hollandaise Sous

HOLLANDAISE SAUCE



2 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
2 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı tane beyazbiber
4 yumurta sarısı
250 gram tuzsuz tereyağı
1/2 limon suyu
Bir tutam toz kırmızı biber


Haydi başlayalım...
Küçük çelik bir tavaya sirke, su ve karabiber koyun ve kaynatın. Karıştırmayı unutmayın. Tavayı ateşten alın ve soğumaya bırakın. Başka bir kapta, yumurta sarılarını iyice çırpın. Tavadaki karışımın üstüne, karıştırarak ekleyin. Karışımınızı cam bir kaseye alın ve benmari usülü kaynayan suyun üstünde karıştırarak, yumurtaları pişirin. İyice karıştığına emin olduğunuzda, cam kasenizi sudan alın ve suyunun akıp kasenin kaymaması için havlunun üstüne koyun. Erittiğiniz tereyağını çok yavaş, ince bir ip halinde içine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışımınız parlak ve yoğun hale gelene kadar bu işleme devam edin.
Bu aşamada, limon suyu, tuz ve kırmızı biberi ekleyebilirsiniz. Tabi ki karıştırmaya devam. Bu aşamada sosunuz artık hazır. Hollandaise sos, sıcak kullanılan bir sos olduğu için kullanmanıza vakit var ise, benmari de tutabilirsiniz. Etlerin üstüne, sebzelerin üstüne, aklınıza gelen herşeyin üstüne dökerek servis yapabilirsiniz. Sosu dilediğiniz farklı aromalarla tatlandırabilirsiniz. Safran, ya da bu ölçülere göre, sevdiğiniz herhangi bir yeşillikten, iyice kıyarak 100 gram kadar ekleyebilirsiniz. Sos bitip, servis yapmadan önce ekleyip karıştırın. Sarımsakta kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder