Bağırsağın Hazırlanması
Taze bağırsağın içi boşaltılır, kaba kirlerinden arındırılır, etrafı ve içindeki bağırsağın haricindeki dokular, tabakalar kazınır, tekrar tekrar iç dış yapılarak yıkanır. Bir gün (iki gün de olabilir) tuzlu suda bekletilir. Birkaç saat aralıklarla tuzlu su yenisiyle değiştirilir. Tekrar iç dış yıkanır.
Koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi 'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir.
MALZEMELER
- Koyunun iç yağı (karaciğer gibi organların yanındaki yağ dokusu)
- Pirinç veya bulgur
- Kıyma
- Soğan
- Toz biber
- Karabiber
- Biber salçası
- Domates salçası
- Çeşitli baharatlar
- Nar ekşisi
- Dereotu
- Maydanoz
Tüm malzemeleri karıştırıp bağırsakların içini doldurup, salçalı suda pişiriniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder